Socker

Svar på dina frågor om socker

Näringsvärde per 100g – Socker(Sackaros)

Vitt socker
Visa mer

Brunt socker
Visa mer

Vad är socker?

Socker är ett samlat begrepp på en rad olika sockerarter. Exempel på sockerarter är Glukos(druvsocker), Fruktos(fruktsocker), Laktos(mjölksocker) och Sackaros(vitt socker). Ordet socker refererar nästan alltid till Sackaros, vilket är det raffinerade vita strösockret nästan alla har stående hemma i köksskåpet.

Alla sockerarter ingår i olika kategories. Glukos och Fruktos är till exempel två olika Monosackarider. Sackaros och Laktos är Disackarider. Det finns även Polysackarider där Stärkelse är ett exempel.

Visa mer

Lista på sockerarter

Sockerarter
MonosackaridAndra namn
GlukosGlykos, Dextros, Druvsocker
FruktosFruktsocker
Galaktos
Disackarid
SackarosSukros, Rörsocker, Betsocker, Vitt socker
LaktosMjölksocker,
Polysackarid
Stärkelse
Glykogen

Var kommer socker ifrån?

Socker är något som finns i många växter och frukter. Den sockerart som vi främst tänker på när vi hör “socker” är Sackaros, också känt som vitt strösocker. Sackaros utvinns främst ur Sockerrör [1] och Sockerbetor [2]. Dessa två växter innehåller allra högst koncentration utav Sackaros och därmed optimala för tillverkning av socker.

flera sockerrör
Sockerrör

Socker går även att hitta i frukt – då känt som sockerarten Fruktos. Honung är en annan variant och är nästan en kopia av Sackaros – då det innehåller både Glukos och Fruktos, precis som Sackaros.

Skillnaden raffinerat och oraffinerat socker

Skillnaden mellan raffinerat och oraffinerat socker är att raffinerat socker har genomgått en process där sockret har blivit “renat” från allt annat än socker. För det är faktiskt så att socker i sin naturliga form bland annat innehåller Kalcium, Järn och Magnesium – även om det är minimala mängder. 

Är socker en kolhydrat?

Ja, socker är en kolhydrat. Kolhydrater är ett samlat begrepp på livsmedel som innehåller något av följande; sockerarter, kostfiber eller stärkelse.

Är socker en kemisk förening? 

Nej, Socker består i princip bara av sockermolekyler vilket gör det till ett rent ämne. För att socker ska räknas som en kemisk förening krävs det att det är en blandning mellan sockermolekyler och en annan typ av molekyl.

Är socker beroendeframkallande?

Det har varit mycket diskussion senaste åren om socker verkligen är beroendeframkallande eller ej – det finns dem som jämfört det med droger såsom heroin och kokain. 

Vad händer i kroppen när man slutar äta socker?

Det som antagligen kommer ske när någon slutar äta socker är att personen kommer få ett svängande humör, vara trött, få huvudvärk och ha svårt att fokusera.

 

Referenslista

[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerr%C3%B6r

[2] https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerbeta

Är det dags?

Sluta med socker