Sluta äta godis – så här gör du

sluta-äta-godis

Du sitter där, en lördagkväll och har precis ätit massa godis, chips och druckit något glas läsk. Du mår illa och har andra symptom som för mycket socker ger en. Du känner att det inte är värt det, det är inte najs överhuvudtaget. Men ändå gör du samma sak om och om igen. Det är för att du har ett beroende, av socker. I denna artikeln går vi igenom tips hur du bäst slutar med godis och läsk.

Det är ett beroende

Det första du bör komma till insikt med, om du inte redan gjort det – är att du antagligen lider av ett sockerberoende. Att veta om att godiset inte är bra för dig, och att du kommer må dåligt av att äta det, men ändå går och köper det är en stark indikation på att du är beroende. Att sluta med socker för att må bättre är ett klokt beslut. Godis är ett steg, och kanske det allra svåraste steget, eftersom det är så gott och finns överallt.

Varför är det dåligt att äta godis?

Godis består till nästan 100% av socker, fritt socker. Det betyder att när vi äter det så behöver inte kroppen bryta ner det under en lång period, utan sockret går direkt in i blodet. Det är som att spruta socker rakt in i blodomloppet. Kroppen måste då agera akut på detta, vilket den gör genom att släppa ut massa insulin i kroppen. Det som händer är då att vi först får en jättehöjning av blodsockret, tills insulinet absorberar och justerar blodsockret. Då får vi istället ett blodsockerfall och tröttheten slår till.

Eftersom godis dessutom är fyllt av socker så finns det i princip inga andra mineraler och vitaminer. Utan godiset och läsken agerar som tomma kalorier. Du får i dig massa kalorier, men inget annat. Om vi äter ett äpple för jämförelsens skull så får vi också i oss socker, men först och främst måste kroppen bryta ner äpplet. Sedan är äpplet heller inte bara fyllt av socker utan vi får i oss andra nyttiga och viktiga vitaminer från äpplet.

Konsekvenser av att äta mycket godis och dricka läsk?

Det finns många hälsosamma nackdelar och konsekvenser av att äta godis och dricka läsk. Några av dem värsta är att du får hål i tänderna och lätt blir överviktig.

1. Dålig tandhälsa

Att socker orsakar hål i tänderna är bevisat och fakta. Sockret sätter sig i munnen och ger bränsle till bakterierna som finns där. Detta leder till att du i längden får karies och behöver lägga massa pengar på att laga hål, som dessutom gör ont. I värsta fall behöver du rotfylla tanden, bara för att du är beroende av socker.

2. Viktuppgång

Godis och läsk är utmärkta på att göra så du går upp i vikt. Inte nog är det tomma kalorier. D.v.s. kalorier som inte bidrar med något hälsosamt överhuvudtaget, godiset bidrar även till att du kan få blodsockerfall, och resultatet av detta är att du kan känna hunger. Då kanske du går och tar en macka som du normalt inte hade ätit.

3. Du blir trött och omotiverad

Alla som äter godis känner likadant, man blir trött och allmänt opepp på allt. Du vill bara ligga i soffan och inte röra en muskel. Detta bidrar till att du rör dig mindre och din allmänna hälsa blir drabbad.

Vi har skrivit om fler nackdelar med att äta socker. Se hela listan på anledningar att sluta äta socker.

Hur slutar man äta godis?

Att sluta äta godis kan se olika ut för alla. Om alla hade kunnat trycka på en knapp för att sedan inte längre vara beroende av godis, utan några som helst symptom så hade nog alla gjort det. Vår rekommendation är att sluta äta godis i steg. I varje steg så tar ni bort/minskar på godiset ännu mer. Följande steg rekommenderar vi att ni följer. Ordningen kan ni givetvis bestämma själv.

1. Endast lördagar

För många är godis på lördagar något vi förknippar med barndomen. I vuxen ålder har vi en annan frihet som gör att vi kan köpa vad vi vill, när som helst. Detta är dock ett knep som är bra och passar som första steg. Välj ut en dag i veckan då ni äter godis, läsk, vad som helst egentligen. Men håll det till endast den dagen.

2. Köp en burk läsk istället för 1,5 liter

1,5 liter läsk är ju bra, då kan du ha den hela helgen? Fast om du ska vara helt ärlig dricker du kanske upp den på en kväll. Testa att köpa en eller två burkar läsk istället för en hel flaska.

sluta-dricka-läsk

3. Byt ut läsken

Läsk är bland det värsta som går att konsumera när det gäller socker. Det finns idag sockerfria läskedrycker, t.ex. Coca-Cola Zero och Pepsi Max. Istället för socker innehåller dessa drycker sötningsmedel. Det är en konflikt i forskningen vare sig sötningsmedel är dåligt för hälsan eller ej, det är därför upp till var och en att bilda sig en uppfattning.

  • Drick sockerfri läsk, t.ex. Coca-Cola Zero
    Även om det som sagt pågår en konflikt kring sötningmedel så kan detta var ett första steg. Nackdel: Oavsett om det är socker eller sötningsmedel så stillas sockerberoende i er hjärna för att det är något “sött”. Ert beroende blir därmed inte mycket bättre.
  • Drick vatten
    Detta är det absolut bästa alternativet. Vatten har bara hälsofördelar, är helt gratis och dessutom snällt mot era tänder. Även sockerfri-läsk som Zero och Pepsi Max fräter på tänderna. Du kan testa att dricka kolsyrat vatten, då får du lite samma känsla som läsk med kolsyra, skillnaden är att det är nyttigt.

4. Kickstarta med kosttillskott

Om du vill ta det på allvar och ge dig själv dem absolut bästa chanserna att lyckas i kampen mot sockret så rekommenderar vi kosttillskott. Observera att detta ej är medicinsk rådgivning och inget du ersätter din kost med.

Det finns två produkter vi rekommenderar.

Alpha Plus DetoxPlus

Alpha Plus DetoxPlus är en 14 dagars detoxkur som kombinerar flera olika produkter. Kuren kommer med en guide hur du går tillväga för att genomföra den korrekt. Vi har själva testat denna kuren och kan starkt rekommendera kuren!

Läs detta mail från en av våra besökare som testat kuren

Klicka här för att gå till produkten på MEDS.se. Vi måste enligt regler säga att länken är en affiliatelänk.

Holistic UltraDetox 270 g

Det andra kosttillskottet vi rekommenderar är inte lika krävande, utan något du tar mer vid sidan av. Återigen är detta endast ett kosttillskott och inget som ersätter din normala kost.

Klicka här för att gå till produkten på MEDS.se. Vi måste enligt regler säga att länken är en affiliatelänk.

5. Sätt en budget på godiset

När du väl vant dig med att endast äta godis på lördagar så kan du ta ett ytterligare steg. Det är ett sätta en gräns på hur mycket godis du får handla för. T.ex. 50kr. Då blir du van med att äta mindre godis, och kanske varar den lilla mängden godis hela kvällen för att du börjar äta långsammare? Du kanske blir av med ditt hetsätande.

6. Köp nötter/naturchips

Även om nötter och chips i stor mängd inte är det bästa så är det mycket bättre än att äta en påse lösviktsgodis. Du kommer inte få samma sockerchock och problem med blodsockret.

7. Ät frukt

Börja ät frukt istället för godis. Mixa frukt och lite nötter så har ni ett mycket hälsosammare alternativ till godis. Det ska dock påpekas att för mycket frukt heller inte är hälsosamt. Även om det finns nyttiga mineraler och vitaminer i frukt så finns det också fruktos, och äter du för mycket frukt så får du i dig för mycket fruktos. Se vår lista på socker i frukt, för att hitta rätt frukt till lördagskvällen.

8. Grönsaker & Dipp

Grönsaker och dipp är en klassiker. Det är ett mer hälsosamt alternativ till godis, som dessutom är gott! Äter du grönsaker på lördagskväll slipper du alla jobbiga symptom som kommer från att äta för mycket socker.

9. Hitta andra nyttiga alternativ

Grönsaker och dipp är bara ett av många nyttiga alternativ på ersättare till godis. Vi kommer så småningom börja producera recept och videos på youtube för nyttiga alternativ till godis. Gå in och följ oss på youtube redan nu, så missar du inte när vi släpper vårat första avsnitt.