Baka med frukt som sötningsmedel

baka-frukt-sötningsmedel

Att baka och fika är svensk kultur – vi älskar det! Många har som hobby att baka på helger och vem kan klandra dem? Det är en mysig och avslappnande aktivitet, inte minst en social aktivitet. Att baka med familjen, sin käraste eller en kompis är hur trevligt som helst. Det bästa är att det slutänden alltid(nästan) resulterar i något gott att fika med. 

Bakning utan socker, går det? 

Är något gott så är det alltid onyttigt? Ja, det är något som tyvärr ofta stämmer. Vi älskar söta drycker, bakelser och godis. Vi gillar det sött och ingen gör det bättre än socker. Det är därför inte ovanligt att bakrecept kräver flera deciliter av strösocker. Givetvis är detta inget problem, det är okej att äta söta bakelser – kanske inte varje dag men då och då. 

Men vill ni baka på ett nyttigare vis så finns det alternativ. Ett alternativ är frukt. Frukt innehåller fruktos. Vissa frukter innehåller med fruktos än andra och är därför sötare. Ananas och banan är två frukter som innehåller mest fruktos. Se hela listan med socker i frukt

Men sockret i frukt är lika onyttigt som vitt strösocker? 

Det stämmer. Sockret i frukt kallas som sagt fruktos. Vitt strösocker består av 50% fruktos och 50% glukos. Med andra ord kan du i teorin få i dig lika mycket socker genom att äta frukt som du hade fått av äta 5 sockerbitar socker rakt upp och ner. Men frukt är fortfarande ett bättre och hälsosammare alternativ. 

Kroppen måste bryta ner frukten

Den första fördelen med frukt är att kroppen aktiveras och måste bryta ner frukten. Tarmarna behöver jobba. Om vi istället hade använt strösocker så hade kroppen knappt behövt bryta ner något utan sockret hade absorberats direkt. 

Varför är då detta ett problem? 

Blodsockret i din kropp är det som påverkas. Blodsockret är det socker som finns i ditt blod. Utan att gå djupare på ämnet så vill man gärna undvika stora spikar i blodsockret. Om ditt blodsocker får en spik rakt upp så måste kroppen släppa ut stora mängder insulin för att motverka detta. Det resulterar i att du blir pigg av allt socker och när insulinet i kroppen släpps ut sänks ditt blodsocker drastiskt och du kraschar. Du blir otroligt trött och orkar ingenting. Därför vill du alltid att ditt blodsocker ska vara på en jämn nivå. 

Frukt innehåller mer än bara socker

En annan fördel med frukt är det finns mer än socker i frukten. Det finns hälsosamma vitaminer, mineraler och fibrer som ger kroppen en fördel. Enligt livsmedelsverket visar många studier på att frukt bidrar till att skydda mot olika typer av cancer och högt blodtryck[1]. Det är med andra ord enkelt att se varför frukt är att föredra över vitt strösocker.

Vanliga frukter att baka med

För att kunna ersätta vitt strösocker kräver det såklart att frukten som man väljer är tillräckligt söt. Problemet med frukt är att det ofta har en ganska tydlig smak som kommer påverka smaken på den man bakar. Bakar du med frukt så är frukten oftast en central ingrediens i bakelsen. 

Dadlar

Dadlar är den mest använda frukten för sötning i bakverk. Fördelen med dadlar utöver att dem är väldigt söta är att smaken är väldigt neutral. Det du bakar kommer därför inte bara smaka dadlar när du är klar. Vill du ersätta vitt strösocker är därför dadlar ett bra alternativ.

Banan

Om du vill baka något med banansmak så är det en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Smaken av banan går inte att dölja vilket gör att du endast kan använda den när du vill ha en bakelse med banansmak. Fördelen är att du på samma gång får en naturlig sötning i bakelsen och slipper använda socker. 

Äpple

Väljer du en äppelsort som är söt kan du baka en god äppelkaka utan att använda så mycket socker. 

Referenser

[1] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *