Äter du för mycket socker?

äta-ör-mycket-socker

Socker blir alltmer vanligare i det livsmedel och annat som vi äter. I takt med att det tillsatta sockret tar över vår kost, så blir allt mer människor medvetna om denna moderna drog. Fler och fler börjar ställa sig frågan om socker är bra för kroppen och vad som kan hända om man äter för mycket socker. I denna artikeln ämnar vi till att svara på dessa frågor och hjälpa er förstå vilken roll socker spelar i vårt liv.

  1. Behöver kroppen socker?
  2. Är socker dåligt för kroppen?
  3. Kan jag äta för mycket socker?
  4. Hur mycket socker ska man äta per dag?
  5. Vilka symptom finns av att äta för mycket socker?

Behöver kroppen socker?

Socker är grunden till hur människan fungerar. Socker är det bränsle kroppen och hjärnan använder för att fungera i princip. Allt vi äter förvandlas till glukos, som är en sockerart. Glukosen är sedan det hjärnan använder för att fungera. Så för att summera, Glukos är en sockerart och denna använder kroppen som bränsle. Detta sker normalt genom att vi äter livsmedel som kroppen sedan förvandlar till socker. Problemet uppstår när vi äter socker rakt upp och ner. Det krävs inget jobb för kroppen att bryta ner detta, och kroppen får en sockerchock.

Är socker dåligt för kroppen?

Det är på grund av denna sockerchock som socker kan vara farligt, om vi äter det i för stora mänger, speciellt när vi äter det i koncentrerad form. När vi äter godis och andra produkter med bara massa tillsatt socker, får kroppen en chock. Blodsockret höjs onormalt snabbt, och som reaktion på detta släpper kroppen ut stora mängder insulin. Insulinet absorberar det överflödiga sockret i blodet för att ta ner det på en normal nivå. Reaktionen blir ofta att kroppen släpper ut för mycket insulin, så att ditt blodsocker blir lite lägre än normalt. Då slår tröttheten till som en käftsmäll.

Kan jag äta för mycket socker?

Det går. Egentligen varje gång du äter godis eller dricker läsk så äter du för mycket socker. Kroppen är inte gjord för det sättet vi lever och äter idag. Normalt äter vi livsmedel som kroppen måste bryta ner till glukos, detta är något som tar tid och därför blir det heller chock för kroppen. Blodsockret håller sig jämt.

Men när vi äter godis som är sprängfyllt av socker, som heller inte måste brytas ner för att komma åt sockret. Då får kroppen en chock. Sockret från godiset går rakt in i blodet och kroppen måste lösa detta på ett närmast akut sätt. Detta är inte hälsosamt för kroppen.

Det är detta som brukar kallas för en sockerchock, kroppen blir helt enkelt chockad av allt sockret.

Hur mycket socker ska man äta per dag?

Människan behöver som sagt glukos för att hjärnan ska fungera. Men detta betyder inte att vi ska äta massa tillsatt socker. Kroppen bryter ner livsmedel och förvandlar det till bland annat glukos. Rekommendationen är att max 10% av vår kost ska bestå av tillsatt socker, eller fria sockerarter som det även kallas. WHO har ytterligare sagt att det absolut bästa är om det tillsatt sockret i vår kost utgör 5% eller till och med mindre.[1]

Symptom av att äta för mycket socker?

Precis som det finns biverkningar och symptom av att sluta äta socker, så finns det många symptom för den som ätit för mycket socker och godis.

Vi har samlat några vanliga biverkningar av att äta för mycket socker och summerat dessa i en lista.

1. Extrem trötthet

Äter du massa tillsatt socker, går ditt blodsocker upp och du får massa energi och fokus. Kroppen släpper ut massa insulin för att hantera detta och inom en kort period går ditt blodsocker ner lika snabbt som det gick upp och du blir väldigt trött, väldigt snabbt.

2. Du blir hungrig

När du äter massa socker och kroppen hanterar detta genom att släppa ut onormalt mycket insulin så kommer ditt blodsocker gå ner, men risken är att kroppen släppt ut för mycket insulin och istället för att hamna på en normal blodsockerhalt så äter resterande insulin upp mer av sockret, och det resulterar i att du får lågt blodsocker. Och lågt blodsocker kan få dig att känna en stark hunger, när du egentligen bara har lågt blodsocker [2].

3. Du blir beroende

Det är ingen hemlighet att socker lätt gör en beroende. När du äter mycket socker släpper kroppen ut dopamin, vilket gör dig lycklig och glad. Risken är att kroppen kommer vilja ha mer av denna känslan, och äter du mycket socker kan du ganska snabbt kicka igång ett sockerberoende. Detta beroendet kan sedan vara svårt att ta sig loss från.

4. Hjärtklappning

Om du äter för mycket socker kan kroppen släppa ut hormonet epinephrine eller adrenalin, detta kan i sin tur få dig att känna hjärtklappning. Adrenalin är ett hormon som är till för att skydda människan mot hot. Att pulsen går upp och hjärtat börjar slå snabbare är en normalt reaktion från adrenalin.

Om du upplever hjärtklappningar kan det bero på många olika anledningar och det är givetvis upp till dig att söka vård om du känner att det behövs. Socker behöver absolut inte vara anledningen. Denna artikeln ämnar bara till att förklara att socker kan få dig att känna hjärtklappning [3].

5. Huvudvärk

När du äter stora mängder socker överkompenserar ibland kroppen och släpper ut för mycket insulin. Detta gör att du får lågt blodsocker, och symptom som visar sig då är bland annat huvudvärk [2].

6. Ökad törst

Ett annat vanligt symptom som kan visa sig när du äter för mycket socker är att du blir törstig [2].

7. Irritation

Vid lågt blodtryck blir man mycket mer lättirriterad. Det är därför inte ovanligt att du blir irriterad om du ätit för mycket socker, eftersom du efter ett tag kan få lågt blodsocker [2].

8. Skakningar, svettningar och yr

Det finns även andra symptom på för mycket socker som bland annat inkluderar att du börjar skaka, eller svettas. Det finns även rapporter om att du kan bli yr [2].

9. Kan man bli illamående av socker?

Det är vanligt att känna illamående efter man tryckt i sig massa socker. Det blir en sockerchock i kroppen. Om du ofta blir illamående finns det risk att du lider av diabetes eller är överviktig, och bör kanske söka hjälp för att lösa problemet [4].

Hur kan man sluta äta för mycket socker?

Om du känner att du äter för mycket socker så kanske det är dags att ändra kost/livsstil. Vi har skrivit en guide till hur du slutar med socker. Läs gärna igenom guiden och försökt att sluta äta för mycket socker.

Referenser:

  1. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker?AspxAutoDetectCookieSupport=1
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
  3. https://health.usnews.com/conditions/heart-disease/heart-palpitations/articles/heart-palpitations-after-eating-when-to-be-concerned
  4. https://www.netdoktor.se/vikt-kost/kost-dieter/sjukdomar/lagt-blodsocker-hypoglykemi-hos-icke-diabetiker/