Näringsvärde per 100g – Aspartam
Näringsvärde | per 100g |
---|---|
Kalorier | 406 |
Proteiner | 3g |
Kolhydrater | 97g |
Fett | 0g |
Vad är aspartam?
Aspartam är ett sötningsmedel, ofta ersättare till socker. Aspartam, vars E-nummer är 951, består av två aminosyror – fenylalanin och asparaginsyra. Detta är två aminosyror som är vanligt förekommande i det protein vid dagligen får i oss genom kost.
Jämfört med socker är aspartam 200 gånger sötare, det betyder att det endast behövs väldigt små mängder för att ersätta socker i livsmedel.
Är aspartam farligt?
Det finns idag inga kända risker med att konsumera produkter som innehåller aspartam, förutom om du lider av sjukdomen fenylketonuri [1]. Sjukdomen gör det svårt för kroppen att bryta ner och göra sig av med överskott av fenylalanin.
Var kommer Aspartam ifrån?
Aspartam framställs syntetiskt genom aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin.